Waarom ik lijsttrekker wil worden | Wonen, Werken, Wijken

Waarom ik lijsttrekker wil worden | Wonen, Werken, Wijken

Komende donderdag 21 oktober gaan de kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de PvdA in Arnhem met elkaar in debat en in gesprek met de leden. Ik kijk ernaar uit om iedereen te zien. Op 22 oktober gaan vervolgens de stembussen open tot 5 november. Ik hoop van harte op jouw stem om te knokken voor Arnhem. Ik vertel je daarom graag wat ik de komende jaren wil bereiken.

Wonen, werken en wijken zijn thema’s die alle Arnhemmers aangaan. Iedereen wil goed en betaalbaar kunnen wonen in onze stad. Goed werk levert bestaanszekerheid op, maar ook voldoening en plezier. En iedereen moet kunnen leven en opgroeien in prettige en veilige wijken. 

Ik wil het verschil maken voor Arnhem! Met een grotere PvdA gaat dat lukken. De afgelopen periode hebben we al goede stappen gezet. De schulden van honderden gezinnen zijn kwijtgescholden. We hebben meer Arnhemmers aan het werk gekregen. Met de aanpak voor Arnhem-Oost staan we achter onze wijken en maken we honderden woningen klaar voor de komende decennia. Met de Herstelagenda Coronacrisis gingen we in Arnhem de crisis met investeringen en werk te lijf.

De komende jaren zet ik mij verder in voor de drie w’s:

Betaalbaar en fijn Wonen

Wonen dreigt in Arnhem onbetaalbaar te raken. Het kabinet pakt de woning’markt’ niet aan. Beleggers verdienen goudgeld. Gelukkig moeten en kúnnen we in Arnhem lokaal het verschil maken met volkshuisvesting. Daarom zet ik mij in voor:

  1. Sturen op doelgroepen en betaalbaarheid. De gemeente moet voortdurend goede afspraken maken over de woningen die worden gerealiseerd. Huurwoningen moeten voor de lange termijn betaalbaar zijn en ze moeten passen bij de behoefte. Voldoende sociale huur blijft een belangrijk uitgangspunt. De wachttijd van veertien jaar op sociale huur moet zo snel mogelijk omlaag. Starters, gezinnen, senioren: iedereen loopt vast. 
  2. Sociale koop. Samen met de corporaties moet de gemeente Arnhem een fonds oprichten om sociale koopwoningen te realiseren voor verkoop tegen de kostprijs. Zo kunnen gezinnen in Arnhem blijven en kunnen kinderen in een goed huis opgroeien. Na vertrek van de ene generatie kopen we de woning terug voor de volgende generatie. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om desnoods zelf woningen te kopen of bouwen.
  3. Beleggers de pas afsnijden. Woningen zijn voor bewoners, niet voor de portemonnee van beleggers. Daarom heb ik opkoopbescherming op de kaart gezet, zodat woningen niet meer opgekocht worden voor de verhuur. Daarnaast pleit ik voor een verhuurvergunning in Arnhem: verhuren blijft mogelijk, maar wel onder voorwaarden. Verhuurders die niet goed omgaan met hun woningen en huurders, raken de vergunning kwijt. Zo pakken we de regie over onze woningen terug. Een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw is daarnaast vanzelfsprekend.

Goed Werken

Goed werk betekent veel: mensen krijgen inkomen, ze hebben sociaal contact en hun eigenwaarde wordt versterkt. Dat is echte bestaanszekerheid. Ik wil werk blijven maken van werk. Daarom zet ik mij in voor:

  • Nog meer Arnhemmers aan het werk. De PvdA heeft de afgelopen jaren meer mensen aan het werk gekregen. Daar blijf ik mij voor inzetten. We gaan daarbij uit van kansen. De energietransitie is met omscholing bijvoorbeeld een toekomstige banenmotor. Energie biedt kansen voor nieuw werk in onze stad. De gemeente moet actief op zoek naar werk. Veel sociale en bevlogen ondernemers in Arnhem springen om personeel.
  • Voor sommige mensen is een doorbraak nodig. Als de problemen zich opstapelen, lukt het soms niet meer om aan het werk te komen en lukt het niet om uit de armoede te komen. Voor die mensen zet ik me in. Voor veel jongeren lonkt het criminele pad. Ze weten niet wat ze na school moeten doen. Ik wil daarom dat we inzetten op langdurige begeleiding: gedurende hun schooltijd en vervolgens richting hun eerste baan in Arnhem. We laten ze niet los, maar blijven betrokken. Zo geven we jongeren de kans om iets te maken van hun leven en hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.

Leefbare en veilige Wijken

Je wijk is de plek waar je opgroeit, waar je vrienden hebt, waar je elke dag thuiskomt. Een wijk moet veilig en leefbaar zijn. Mensen moeten naar elkaar kunnen omkijken. Daarom zet ik mij in voor:

  • Betrokkenheid van de wijk. Veel veranderingen vinden plaats voor de deur van mensen. Bewoners moeten goed geïnformeerd worden voordat een graafmachine de straat in rijdt. De komende periode moeten we experimenteren met cocreatie, waarbij gemeente en bewoners samen werken aan onze wijken. Bewoners zijn namelijk de beste deskundigen van de wijk.
  • Oren en ogen in de wijk. Je moet je goed en veilig voelen in de wijk. Dat betekent voldoende handhaving als dat nodig is. Dat betekent ook dat er mensen zijn die in de gaten houden hoe de buurt erbij ligt. De afgelopen periode zijn we gestart met buurtconciërges in een paar wijken. In meer wijken kunnen buurtconciërges helpen om onze wijken leefbaar en fijn te houden.